SydhavnsTour: Byvandring med en hjemløs

Beskrivelse

Foreningen Gadeliv tilbyder byvandringer med socialt udsatte som guider i Sydhavnskvarteret i Århus. Vi have fokus på social bæredygtighed i byudvikling, som vi er vidne til i Sydhavnen i disse år, samtidig med at guiderne vil have fokus på deres egne oplevelser fra kvarteret med problematikker som misbrug, hjemløshed og psykisk sygdom.

Sydhavnen, fra Svendborgrampen til DOKK1 undergår en eksplosiv forandring, hvilket gør det til et af de mest spændende kvarterer i Århus Midtby. I 2018 vedtog Århus byråd en udviklingsplan for Sydhavnskvarteret. Med den ønsker de ”at skabe en unik bydel i hjertet af midtbyen. En bydel, hvor kunsten og kulturen sammen med et blomstrende erhvervsliv driver udviklingen af en socialt bæredygtig bydel med plads til byens socialt udsatte og med plads til bevægelse.” (fra Bydelsplanen ’Sydhavnskvarteret Nord for Jægergårdsgade’). Sammen med de gamle slagteribygninger præger store nye byggerier området. Danske Bank, Jyllands Posten og Filmbyen er allerede flyttet ind, og mange flere følger efter, når de igangværende byggerier står færdige.

Det særlige miljø for udsatte mennesker, der er i Sydhavnen i dag, skal der fortsat være rum til. Ambitionen er at gentænke de socialt udsattes rolle i byudviklingen, så Sydhavnskvarteret er et sted, som de selv er med til at skabe og påvirke. Det understøtter Foreningen Gadeliv aktivt.

Vores byvandringer handler ikke kun om det, der fortælles på turen rundt. Det er også vigtigt, at deltagerne på en Sydhavnstour får forståelse for, at socialt udsatte også er en bidragende del af samfundet. Det handler også om accept og inddragelse. Vores byvandringer er blevet en vigtig platform for ikke kun at skabe forståelse for udsattes livsforløb, men også for at skabe gode og varige koblinger til det omgivende samfund.

På vandringen gennem kvarteret vil deltagerne blive præsenteret for de forskellige væresteder for udsatte i Sydhavnen, for det kreative miljø med små erhvervsdrivende i de gamle slagteribygninger, og for byudviklingen med i de store byggerier, som vil give mange nye naboer til kvarteret. Hvordan kommer direktøren i Danske Bank, den udøvende musiker og en hjemløs misbruger til at sameksistere med en fælles hverdag i et mangfoldigt kvarter af Århus?

Turen kan variere fra guide til guide. Vores guider og foredragsholdere kan også komme på Jeres skole og holde foredrag, deltage i interviews eller deltage i et forløb.

Formål

  • At eleverne får et indtryk og forståelse af livet som socialt udsat, hjemløs og/eller misbruger gennem guidens, eller foredragsholderens egen livshistorie.
  • At give eleverne modspil til fremherskende fordomme og forestillinger om det at være udsat og hjemløs i Danmark.
  • At vække eftertanke hos eleverne om livsvalg og at forbedre sin livskvalitet ved egen kraft.
  • At gøde elevernes medmenneskelige forståelse og respekt og forståelse for mennesker der lever et anderledes liv
  • At give viden om social bæredygtighed i byudvikling i praksis
  • At vække opmærksomheden på naboskab og sameksistens i nye bydele mellem nye naboer og dem, der har været i kvarteret længe.
Sted
Foreningen Gadeliv
Jægergårdsgade 164B
8000 Aarhus C
Undervisningsmateriale