Ungdomsuddannelse

Frihed, lighed og søsterskab

Billede

Beskrivelse

OM KØNSDEBATTER OG LIGESTILLINGSKAMPE I 1970'ERNE OG NU

Kønskvoter, øremærket barsel og juridisk abort? Ligeløn, tabermænd og #metoo? I samfundsdebatten ser vi igen og igen diskussioner om køn og ligestilling, for køn har en stor betydning for os som individer og som samfund.

I undervisningsforløbet FRIHED, LIGHED OG SØSTERSKAB kommer eleverne til at forholde sig til centrale køns- og ligestillingsdebatter før og nu. I udstillingen ”Køn Redelighed” møder de 1970’ernes kvindebevægelse og fem af de mærkesager, som bevægelsen stod for: Ligeløn, at gøre det private politisk, retten til fri abort, kropslig og seksuel frigørelse samt et opgør med fastlåste kønsroller.

De historiske ligestillingskampe knyttes efterfølgende til aktuelle kønsdebatter. For er kønskvoter vejen frem, hvis der skal skabes mere lighed på arbejdsmarkedet? Skal det være muligt for mænd at kunne få en juridisk abort? Og kan man både være feminist og klæde sig seksuelt udfordrende?

I undervisningsforløbet introduceres eleverne til en holdning, som de skal argumentere for. I grupper producerer de slagord og bannere, som de bruger til at overbevise de andre grupper om, at netop deres holdninger er de rigtige. Og de vil opleve kønsdebattens mange og modsatrettede positioner.

Vi slutter af med at debattere: Har vi ligestilling i Danmark? Hvordan adskiller vores tids kønsblik sig fra 1960’ernes og 1970’ernes? Hvilken betydning har rødstrømpebevægelsen haft? Og hvilke ligestillingskampe ser vi i fremtiden?

 

Formål

Samfundsfag niveau A, B og C.

Kernestof:

  •  Politiske deltagelsesmuligheder, rettigheder og pligter i et demokratisk samfund, herunder ligestilling mellem kønnene.

Faglige mål:

  •  Anvende og kombinere viden og kundskaber fra fagets discipliner til at redegøre for aktuelle samfundsmæssige problemstillinger og diskutere løsninger herpå
  •  Anvende viden, begreber og faglige sammenhænge fra kernestoffet til at forklare og diskutere samfundsmæssige problemer
  •  Behandle problemstillinger i samspil med andre fag
  •  Argumentere for egne synspunkter på et fagligt grundlag og indgå i en faglig dialog.

 

Praktisk information

Sted
Domkirkepladsen 5
8000 Aarhus C
Forløbstype
Forløb med formidler
Målgruppe
EUD
EUX
HF
HHX
HTX
STX
FGU
Fag
Historie
Kultur- og samfundsfaggruppen
Samfundsfag
Samtidshistorie
Pris
900 kr.
Inklusiv moms
Antal
35
Periode
Hele året
Varighed
1.5 time
Emneområde
Tværfaglige tilbud
Faciliteter
Mulighed for toiletbesøg
Handicapvenlige forhold
Verdensmål
SDG

Tilmelding

900 kr.
Inklusiv moms