Mad for fremtiden
Beskrivelse
Hvordan hænger vores madvaner sammen med klima, sundhed og biodiversitet? Det spørgsmål undersøges i undervisningsprojektet Mad for Fremtiden, som henvender sig til elever i 6.-9. klasse og klæder dem på til at forstå madens betydning i den grønne omstilling.
I den gratis workshop får eleverne mulighed for at fordybe sig i de komplekse dilemmaer, der præger diskussionerne om fremtidens fødevaresystemer. De får indsigt i madens klimaaftryk, arealforbrug og bæredygtighed – og får samtidig chancen for at prøve kræfter med plantebaseret madlavning.
Mad for Fremtiden sætter fokus på, hvordan vores madvaner påvirker både menneskers og planetens sundhed. Workshoppen er målrettet madkundskab, natur/teknologi, biologi, geografi og samfundsfag. Undervisningen veksler mellem oplæg, praktiske øvelser, dilemmaarbejde og korte elevpræsentationer – med fokus på at engagere og involvere eleverne aktivt undervejs.
Oplægsholderne er typisk studerende, som er engagerede og dygtige formidlere. De har så vidt muligt en miljøfaglig eller pædagogisk baggrund. Workshoppen tager udgangspunkt i elevhæftet, der er udviklet af Dansk Vegetarisk Forening og Helle Brønnum Carlsen (lærer, lektor i madkundskab, Ph.d og kogebogsforfatter). Oplægsholderen medbringer elevhæfter til workshoppen.
Aktiviteter
Sådan foregår det:
Til vores workshops kommer vores oplægsholdere ud på jeres skole og står for undervisningen. Vores oplægsholdere er engagerede og dygtige formidlere, der så vidt muligt har en miljøfaglig eller pædagogisk baggrund.
En workshop har som udgangspunkt en længde på 3-5 lektioner. Længden kan tilpasses, men vi anbefaler tre lektioner som minimum.
- 3 lektioner: Hvis I har 3 lektioner til rådighed, består workshoppen af 3 lektioners oplæg med gruppeopgaver, diskussion og dilemmaer i klasselokalet.
5 lektioner: Hvis I har 5 lektioner til rådighed, kan vi inkludere madlavning, hvor de 3 lektioner kombineres med 2 lektioner praktisk madlavning.
Forberedelse
Oplægsholderen faciliterer oplæg og medbringer elevhæfter til eleverne.
Ønskes madlavning i forbindelse med workshoppen, står skolen selv for indkøb af råvarer ud fra tilsendt opskrift og dækker udgifterne til dette. Læreren faciliterer undervisningen i madkundskab. Oplægsholderen er med og hjælper til samt svarer på eventuelle spørgsmål.
Efterbehandling
Dansk Vegetarisk Forening sender efter workshoppen 2 korte surveys, der tager få minutter at besvare. Den ene udsendes lige efter workshoppen. Den anden udsendes ca. en måned efter workshoppen.
Formål
Danmark står over for en stor grøn omstilling af vores fødevaresystem, hvor Plantefonden netop har åbnet en ny pulje på 212 millioner kroner til plantebaserede projekter. Skoler spiller en central rolle i at give den næste generation værktøjer til at navigere i en mere bæredygtig fremtid, og Mad for Fremtiden er et konkret eksempel på, hvordan denne indsats omsættes til læring og handling.
Workshoppens tilgang kombinerer oplæg, interaktive øvelser og praktisk madlavning, så eleverne både får konkret viden og mulighed for at eksperimentere med fremtidens mad.
Praktisk information
Se flere detaljer
Workshoppen er gratis. Ønskes madlavning i forbindelse med workshoppen, står skolen selv for indkøb af råvarer ud fra tilsendt opskrift og dækker udgifterne til dette.
Vi anbefaler én klasse ad gangen, da eleverne får størst udbytte af ikke at være så mange i klassen.
Vi kommer ud på skoler over hele landet, og gerne flere gange til samme skole for at nå omkring flere klassetrin.
Workshoppen udbydes frem til juni 2027.
Se flere detaljer
En workshop har som udgangspunkt en længde på 3-5 lektioner.
- 3 lektioner: Hvis I har 3 lektioner til rådighed, består workshoppen af 3 lektioners oplæg med gruppeopgaver, diskussion og dilemmaer i klasselokalet.
- 5 lektioner: Hvis I har 5 lektioner til rådighed, kan vi inkludere madlavning, hvor de 3 lektioner kombineres med 2 lektioner praktisk madlavning.
Mad for fremtiden
Til workshoppen medbringer oplægsholderen elevhæfter.
Elevhæftet findes også online. Se under overskriften 'Undervisningsmateriale'.
Tilmelding
Workshoppen er gratis. Ønskes madlavning i forbindelse med workshoppen, står skolen selv for indkøb af råvarer ud fra tilsendt opskrift og dækker udgifterne til dette.
Sådan bookes workshoppen:
1. Find nogle datoer eller uger, hvor I gerne vil have en workshop
2. Workshoppen bookes ved at udfylde tilmeldingsformularen, som downloades, når der trykkes på 'Book workshop' på https://vegetarisk.dk/skole/
3. Vi matcher jer med en ledig oplægsholder, som kontakter jer og aftaler nærmere
For spørgsmål til workshoppen kan projektleder Trine Vesteraa kontaktes på: skoleprojekt@vegetarisk.dk eller på telefon 81116480.