Herskab og tjenestefolk

Beskrivelse

Indskoling:

Med udgangspunkt i en omvisning om det sæsonbetonede arbejde på herregården for tjenestefolkene og det luksuriøse liv for herskabet, stiller eleverne skarpt på tyendelivet og herskabslivet.

Her skal eleverne sammen prøve kræfter med aspekter af livet på herregården i starten af 1900-tallet og anvende autentiske kilder til at opnå viden om fortiden.

Eleverne får viden om sig selv som historieskabende såvel som historieskabte individer og opnår kendskab til mange forskellige typer af kilder.

 

Mellemtrin:

Vi stiller skarpt på livet for herskab og tjenestefolk igennem en omvisning om det sæsonbetonede arbejde på herregården samt livet for herskabet i sale og gemakker. Med udgangspunkt i museets samling præsenteres eleverne for tyendeloven og herskabslivet. Hernæst skal eleverne prøve kræfter med livet på herregården omkring år 1900.

Eleverne anvender autentiske kilder til at opnå viden om herregårdenes rolle i demokrati- og landarbejderhistorie.

Eleverne får viden om sig selv som historieskabende såvel som historieskabte individer i det direkte arbejde med løsningen af historiske opgaver.

 

Udskoling:

Vi stiller skarpt på livet for herskab og tjenestefolk gennem en omvisning om det sæsonbetonede arbejde såvel som den herskabelige tilværelse i sale og gemakker. Med udgangspunkt i museets samling præsenteres eleverne for tyendeloven og medhjælperloven. Hernæst skal eleverne prøve kræfter med livet på herregården omkring år 1900.

Eleverne anvender autentiske kilder til at opnå viden om herregårdenes rolle i samfundets samt demokratiets og landarbejdernes historiske udvikling.

Eleverne får viden i det direkte arbejde med løsningen af historiske opgaver. 

Aktiviteter
  • Omvisning.
Forberedelse

Der udleveres relevant materiale ved tilmelding.

Efterbehandling

Der udleveres relevant materiale ved tilmelding.

Formål

Indskoling: Læring. Fællesskab. Fortolkning. Kildearbejde.

Mellemtrin: Kronologi og sammenhæng, historiebrug, fremstilling.

Udskoling: Kronologi og sammenhæng. Politik. Sociale og kulturelle forhold.

Frem til industrialiseringen i slutningen af 1800-tallet udgjorde herregårdene nogle af landets største arbejdspladser. Forløbet tager eleverne med bag kulisserne og illustrerer de mange arbejdsopgaver, som var tilknyttede herregårdens hovedbygning og have. Eleverne bliver præsenteret for eksempler på sociale klasser og kulturelle fællesskaber og får indsigt i de ansattes mulighed for politisk indflydelse.

Sted
Gammel Estrup - Herregårdsmuseet
Randersvej 2
8963 Auning
Tilmelding

Ring eller skriv, så kan vi i fællesskab planlægge jeres museumsbesøg.

Tilmelding
Tlf.nr. 87950705