Aarhus besat - De fem mørke år

Beskrivelse

Fra 9. april 1940 til til 5. maj 1945 var Danmark - og Aarhus – besat af tyskerne.

Vi skruer tiden tilbage til "de fem mørke år" og hører om både hverdagen og de mange dramatiske begivenheder i Aarhus fra 1940 til 1945. Om rationering og sortbørs, stikkere, luftangreb, modstandsbevægelsens sabotagehandlinger og tyskernes gengældelsesaktioner, der også kaldes schalburgtage.

På denne byvandring kommer vi omkring mange af de steder, hvor de ofte voldsomme begivenheder udspillede sig. Undervejs hører vi blandt andet om:

  •  den store havnekatastrofe 4. juli 1944, hvor et tysk ammunitionsskib sprang i luften med mange dødsofre og omfattende ødelæggelser til følge. 
  •  storstikkeren Grethe Bartram, der angav adskillige modstandsfolk til tyskerne - heriblandt venner og familiemedlemmer – og var skyld i, at mange blev pågrebet, sendt i koncentrationslejr og døde. 
  • Guldsmedgade, hvor en hel boligkarré en februarnat i 1945 blev bombet og sat i brand af tysksindede terrorister i den såkaldte Petergruppe. 
  •  politistationen bag Domkirken, hvor det tyske sikkerhedspoliti Gestapo havde hovedkvarter i de sidste besættelsesmåneder, og hvor adskillige modstandsfolk blev holdt fanget og tortureret. 
  •  kampene mellem modstandsfolk og de slagne besættelsestropper på selve befrielsesdagen 5. maj 1945, der kostede menneskeliv. 
  • dagliglivet i en by, hvor udgangsforbud, mørklægning, varemangel og rationering, sortbørshandel, vold, terror og utryghed i tiltagende grad hørte til dagens (u)orden. 

Turen slutter foran Besættelsesmuseet i den tidligere politistation på Domkirkepladsen. Som supplement til turen vil det være oplagt at besøge Besættelsesmuseet. Her kan man få uddybet og suppleret de historier, man lige har hørt på turen rundt i byen. Der er gratis adgang til museet for børn og unge under 18 år. 

NB! Rundvisningen kan efter ønske – ud over dansk – foregå på engelsk eller tysk. 

Formål

  •  At give eleverne kendskab til en af de mest dramatiske perioder i Danmarkshistorien, årene 1940-45, hvor Danmark var besat af tyskerne.
  •  At give eleverne kendskab til de mange mere eller mindre voldsomme episoder, der prægede Aarhus under besættelsen.
  •  At give eleverne forståelse for, hvordan krigen og besættelsen påvirkede mennesker og dagligliv i Aarhus. 
  •  At give eleverne stof til refleksion over, hvad der skete under besættelsen, hvorfor, om noget lignende kan ske igen, og hvad der skal til for at undgå, at en ny verdenskrig bryder ud.
Sted
Mødested: Ved rytterstatuen af Christian X
Bispetorvet
8000 Aarhus C