Gratis

Oldemors sanglege

Beskrivelse

Oldemors Sanglege er et musikalsk materiale baseret på film og lyd, som pædagoger kan bruge som inspiration i daginstitutioner.

Musikerne Clara Aaholm og Sofie Christiansen fra Musikflyveren er sammen med musikpædagogerne Vibeke G. Skou og Lise Juliussen fra Favrskov Musikskole dykket ned i arkiverne og har fundet seks gamle sanglege fra dengang oldemor var barn.

 

Hvad definerer vi som Sanglege?

I Oldemors sanglege har vi valgt at definere sanglege som sange med tekst, melodi og bevægelse samt et element af fysisk eller social interaktion mellem børnene; eks. rundkredsdans, partnerdans, en dramatisk fortælling, en fangeleg mv.

En af styrkerne i de gamle sanglege er, at de kan leges uden rekvisitter. Det eneste, du skal bruge, er en gruppe børn eller voksne, der har lyst til at lege.
Traditionelt har man leget sanglege ude og inde. De er blevet overleveret fra familie til familie, fra vej til vej, fra baggård til baggård og er ofte blevet sunget uden akkompagnement.

Som sangene forsvinder fra skolegårde og legepladser, forsvinder sangenes forankring i børnelegen. Hvis sanglegene skal være en fast del af børnelivet, skal sangene bruges og forankres i hverdagen.
Derfor har vi med Oldemors sanglege optaget de gamle sanglege, så børn og pædagoger kan støtte sig op ad indspilningerne i indstuderingen og i legen af de gamle sanglege.

Når I har lært sanglegene, kan I fortsat lege sanglegene til indspilningen, eller I kan lege dem uden akkompagnement ude på legepladsen, ligesom man gjorde dengang oldemor var barn.

 

De udvalgte sanglege

I udvælgelsen af sanglege til Oldemors sanglege har vi fokuseret på at vælge sange med varierende udtryk: forskellige cirkelformationer, positioner, deltagermuligheder, energier, vekslen mellem rammesat bevægelse og fri bevægelse.
Derudover har vi valgt en blanding af kendte sange, som de voksne kender fra barndommen samt glemte skatte, som ikke så ofte ses brugt.

Noget andet vi også skelede til var, hvilke sanglege der allerede er dokumenterede med gode indspilninger og dermed allerede er klar til brug i børnehaven.

Formål

  • at børnene får kendskab til gamle traditionelle lege.
  • at forankre gamle sanglege i hverdagen.
  • at lege og have det sjovt med musik og bevægelse indenfor og udenfor.
Sted

I står selv for aktiviten hjemme i jeres institution.

Inspirationsmateriale

Al materiale - videoer, lydfiler, sang- og bevægelseshæfte og noder ligger frit tilgængeligt på hjemmesiden oldemorssanglege.dk