Turner på ARoS

ARoS

Af ARoS - 18.10.2021

J.M.W. Turner – Sun is God præsenterer en enestående rejse gennem den britiske maler Joseph Mallord William Turners (1775-1851) romantiske landskaber.

Udstillingen "Sun is God" præsterer 24 oliemalerier og 80 akvareller. Igennem syv tematikker belyser udstillingen aspekter af Turners kunst – og viser hvordan erindringer danner ramme for Turners malerier.
For danskfaget kan Turners værker være en god inspiration til at arbejde med Formidling. Som kunstner iscenesatte Turner sine landskaber. Han insisterede på følelsernes og fantasiens forrang frem for gengivelsen af en konkret, synlig virkelighed. Konsekvent lod han den spektakulære natur stjæle vores opmærksomhed i mødet med værkerne. Derfor er hans kunst kendetegnet ved erindring og fantasi samt en fascination af livet i al dets storhed, vildskab, skønhed og mystik.

Med udgangspunkt i Turners arbejde med at vende den realistiske stil ryggen og udforske det mere abstrakte kan I i undervisningen tale om, hvordan erindringer bruges i hverdagen gennem litteratur, medier og artikler, og skrive jeres egne erindringer, der tager udgangspunkt i steder, som I har besøgt.
Ligeledes kan I lade eleverne undersøge Turners værker og bruge deres oplevelser som udgangspunkt for skriveøvelser. Eksempelvis kan de skrive et postkort fra The Ponte Delle Torri, Spoleto (ca. 1840-5).

For de kreative fag som billedkunst og drama kan Turner være med til at give et indblik i, hvordan der på en underspillet måde arbejdes med de store dramaer. Kampen mellem lys og mørke ses helt bogstaveligt i Turners maleteknik, hvor han aldrig kun bruger sort eller hvid, men altid skaber nuancer gennem en blanding af andre farver. Hans udforskning af at bruge akvarel og oliemaling på nye måder trækker tråde til, hvordan kunstnere i dag eksperimenterer med forskellige teknikker og ikke lader sig binde af en rigtig eller forkert stil. I kan arbejde med hvordan I selv skaber drømmende islæt, og samme fornemmelse som Turners akvareller giver. Grib fat i digitale billeder, som ellers på sociale medier som fx Instagram er hjemsted for en perfekt æstetik, og prøv Turners uskarpe og tågede atmosfære.