Oplev Shirin Neshats store videoværk ”Women Without Men”.

Women Without Men, ARoS.

Af ARoS - 20.02.2020

Det er med stolthed, at ARoS igen viser storværket "Women Without Men", i fuld udstrækning, efter at vi i 2008 fik mulighed for at erhverve værket med støtte fra Ny Carlsbergfondet. Filmene er bygget over iranske Shahrnush Parsipurs roman af samme navn.

Arbejder I eksempelvis med kvinderettigheder, kønsroller, identitet eller måske med fokus på Mellemøsten er "Women without Men" bestemt et besøg værd.
Gratis for elever i grundskole og ungdomsuddannelser i følge med lærere.

Den iransk-amerikanske kunstner Shirin Neshats monumentale filmværk Women Without Men (Kvinder uden mænd) fra 2004-2008 er mere aktuelt end nogensinde før. 
Filmene er bygget over iranske Shahrnush Parsipurs roman af samme navn fra 1989, som stadig er forbudt i Iran i dag, en roman der udkom på dansk i 2019 og modtog blændende anmeldelser. Romanens handling udspiller sig i 1953 – det år, hvor Irans demokratisk valgte premierminister Mohammad Mossadegh forgæves forsøgte at afværge et statskup iværksat af amerikanske og britiske styrker. Kuppet havde til opgave at genindsætte shahen som enehersker for at afværge en for nær relation til Rusland og nationaliseringen af landets olierigdomme.
Shahrnush Parsipur skildrer i romanen fem kvinder – deres liv, deres drømme og deres håb – og fortæller en poetisk og magisk historie om kærlighed, undertrykkelse, seksualitet og frihed i 1950’ernes Iran. Fælles for kvinderne er, at de alle ønsker sig frihed fra mænds dominans.

Fælles for romanen og Shirin Neshats værk er fortællingen om magt og afmagt, når de fem kvinder ad snørklede veje finder frem til en grøn og frodig have uden for Teheran. De løsriver sig på forskellige måder fra undertrykkelse og søger hver især en ny start. Vejen dertil og deres valg er forskellige. For kvinderne er livet en kamp for frihed og overlevelse i et religiøst, sexistisk og socialt udgrænsende samfund. Sammenfaldet mellem det iranske folks forsøg på at fastholde demokrati i 1953 og kvindernes kamp for overlevelse – gennem henholdsvis vanvid, flugt, aktiv modstand eller tilpasning – var én stor motivationsfaktor for Shirin Neshat i skabelsen hendes filmværk. Filmene har en samlet spilletid på ca. en time.

Yderligere information
OM SHIRIN NESHAT Shirin Neshat er født i Iran i 1957. Hun bor og arbejder i dag i New York. Uddannet i 1970’erne og 80’erne i Californien. Shirin Neshat flygtede fra Iran i 1979 på grund af den islamiske revolution og er aldrig flyttet tilbage. Hendes internationale karriere som kunstner indledtes efter et genbesøg i Iran, hvor hun oplevede de dramatiske konsekvenser, som præstestyret havde for ikke mindst kvindernes livssituation. I begyndelsen arbejdede hun primært med sort-hvide fotografier, hvor hun selv optrådte iført chador, og ofte med våben eller kalligraferet hennaskrift på udækkede kropsdele. Senere fulgte hendes nyskabende og store videoværker.