Felt er fedt – og nu med app!

02.06.2015

Naturhistorisk Museum, for biologiundervisere i grundskolen og på ungdomsuddannelserne. Nu er det tid for elevernes egen undersøgelser i felten og dermed masser af spørgsmål om, hvad der er fundet derude. Her er appen Naturbasen til smartphones en gave. Den fungerer nemlig som en direkte pipeline til en hob af fagnørder, der ud fra tilsendte billeder hjælper med at artsbestemme alle mulige svampe, planter og dyr fra den danske natur. Eleverne er altså kun et foto og upload fra at vide, hvad de har fundet, når de er ”på” Naturbasen.

Eleverne skal arbejde med biologi i naturen og opleve mangfoldigheden, arbejde med biologiske metoder og arter. Alt sammen gerne med digitalt ophæng. En felttur anvender ofte en stor andel af årets biologitimer, og derfor er det særligt vigtigt, at det faglige udbytte for eleverne skal være i top.

Heldigvis er der nu god hjælp til at understøtte undervisningen i felten og samtidig udvide artskendskabet hos elever og lærere. Og det er oven i købet et let anvendeligt digitalt redskab, som nedbryder grænserne mellem nørder og ikke-nørder så alle os uden det store artskendskab kan være med! Det kan bestemt ikke udelukkes, at dette redskab faktisk vil skabe en hidtil ukendt videnssult og nysgerrighed på den danske natur hos den danske ungdom.

Den nye app er til smartphones og hedder Naturbasen. Den er en direkte kanal til en hob af fagnørder, der sidder klar og venter på at identificere alle mulige arter fra den danske natur. Svaret ryger tilbage til smartphonen på stedet! Der er altså kun et foto og et upload mellem ikke at vide, hvad man står og kigger på, til man har artsnavn og ikke mindst fakta om arten tilgængelig. Det koster nemlig kun yderligere et klik på ”Se artsfakta” for at få mere information om arten. Naturbasen kan således anvendes til ”faglig læsning”. Det er fantastisk!

Naturbasen er en form for et didaktisk kinderæg. App’en understøtter arbejdet med den åbne skole, inklusion og undervisning i det uformelle læringsrum, den giver et fagligt ophæng og er digital. Det er et godt værktøj til ”selfie-generationen”, hvor alt alligevel fotograferes og uploades. Samtidig kan billedkunst/fotokunst inddrages som ”hjælpe”-disciplin. Det er nemlig afgørende for bestemmelsens udfald, at det, man ønsker at få artsbestemt, faktisk er i fokus på billedet - at det står skarpt.

Naturbasen er desuden en win-win-situation. Brugerne har 24-timer-adgang til ”hvad-har-jeg-fundet-hjælp” fra stærkt vidende personer, og samtidig registreres den danske natur med foto, artsnavn, dato, de præcise geografiske koordinater og navnet på personen, der har taget fotoet. Alle informationer, der er behov for for at benytte registreringen videnskabeligt. Samtidig med at eleverne øger deres artskendskab. Og de indtastede observationer anvendes faktisk af offentlige myndigheder!

Observationer for dagen i et givent område kan derefter med lidt kunstgreb hentes på hjemmesiden www.fugleognatur.dk. Derved kan man arbejde videre med lister, arter og sammenligne med tidligere fund. Det er også på fugleognatur.dk, man skal oprette sig som bruger, så man kan indberette. Det skal derfor lige gøres hjemmefra som en del af forberedelsen. Når man først er oprettet, så kører det, og man skal ikke oprette sig igen. Det koster ikke noget at oprette sig, og man kan når som helst melde sig fra igen. Men man står til ansvar for sine registreringer, hvis eleverne begynder at lave sjov og tage billeder af noget som IKKE er natur, bliver de smidt ud og kan ikke længere anvende app eller hjemmeside.

Feltarbejde er ofte udfordrende for lærere – redskabsmæssigt, logistisk og artskendskabsmæssigt. Naturen læres bare bedst derude, og det er sæson for felt lige nu! Så hent feltgrejet frem fra gemmerne, tun det, download Naturbasen, og opret dig og dine elever som brugere. Så er I klar til at tage derud og blive klogere sammen. Skulle I møde noget, som I ikke ved, hvad er, så er hjælpen kun et foto og et upload væk. Rigtig god arbejdslyst derude!

Af Pernille Mølgaard Andersen, Skoletjenesten, Naturhistorisk Museum, Aarhus.