Monstrøse Maskiner på ARoS

Monstrøse Maskiner på ARoS

Af ARoS - 01.05.2021

Under temaet Monstrøse Maskiner fremviser danske og internationale kunstnere værker, som reflekterer over, hvorfor vi ofte frygter ny teknologi, og hvordan det præger vores teknologiopfattelse. ARoS Public, niv. 3. 7.maj – 10. juli 2021

Næsten alle film, tekster og fremstillinger der omhandler fremtid, handler om frygten for ny teknologi. Især frygten for at teknologi vil overgå vores evner og dominere os. Teknologien bliver tit fremstillet som den monstrøse maskine. En efterhånden arketype i både teater, billedkunst og litteratur gennem århundreder. Men den monstrøse maskine er mere end frygt -  Ordet "monster" kan spores tilbage til det latinske ord monstrare, der betyder at vise og samle. Monstre kan altså forstås som skabninger, der krydser grænser og samler modsatte dele.

Værkerne i "Monstrøse maskiner" udfordrer frygten. De kredser om udviskningen af kategorier og brugbarheden af nye for at  udfordre vores opfattelse af os selv og teknologi.

Værkerne er valgt og præsenteres af Radar Contemporary – en kunstnerdrevet udstillingsplatform for kunst med fokus på ny teknologi.

Brug "monstrøse maskiner" som case til jeres arbejde med kompetenceområdet "Fortolkning". Arbejd med tekster om fremtid, frygt eller måske forventning i stedet. I kan også koble besøget sammen med et besøg i "This is not Africa" på niv 1.
De to udstillinger deler et opgør med elevernes forforståelse om, hvad de faktisk skal se. 

"Monstrøse maskiner" kan også bruges som case for kildekritiske overvejelser om, hvor meget vores egne forforståelser,  er med til at præge vores oplevelse af, hvad vi ser.
En case til skriveøvelse, en dialog om, forforståelse - eller måske noget helt tredje. Under alle omstændigheder et besøg værd!  

Værkerne kan ses i ARoS Public på tredje etage med en supplerende online udstilling. Monstrøse Maskiner er kurateret af Ida Schyum og er den tredje præsentation i serien Extensions af Radar Contemporary.