Gratis

Undervisningsplatformen Havet i Skolen

Beskrivelse

Ny digital platform trækker havet ind i undervisningen

Vores fjorde og kystnære områder er et af Danmarks vigtigste økosystemer. Men havet virker ofte utilgængeligt og besværligt og det kan være vanskeligt at inddrage de marine økosystemer i undervisningen. Men havet er et skattekammer, når der skal laves tværfaglig undervisning i grundskolen, hvor alle STEAM-fagene kan komme i spil.

Flere akvarier, museer, naturvejledere og formidlingsprojekter har gennem flere år udviklet spændende og oplysende undervisningsmateriale, der giver os en bedre indsigt i en skjult verden under overfladen. Men undervisningsmaterialet ligger spredt på en række forskellige hjemmesider og det kræver tid og ressourcer at finde og kombinere det. Den nye digitale platform, ”Havet i Skolen”, samler det hele ét sted, så man med få klik kan tilrettelægge sin havundervisning. Allerede nu er der over 300 videoer, forsøgsvejledninger, forløb og ekskursioner at vælge imellem på platformen.

Søg og du skal finde
Undervisningsplatformen ‘Havet i Skolen’ er opbygget som en søgemaskine, hvor man som underviser blandt andet kan finde eksperimenter, videoer og hele forløb. Det er muligt at søge efter specifikke emner, fag og klassetrin ved at bruge søgefeltet og filtrene, ligesom det er muligt at få en oversigt over alle forløb, eksperimenter osv. Bliv fx klogere på iltsvind, antifryseproteiner hos fisk, eller find materiale til at arbejde innovativt med anvendelse af makroalger og bliv inspireret til nye tematiserede undervisningsforløb.

Det også håbet at eleverne selv dykker ned i materialet på platformen eksempelvis i forbindelse med projektarbejde eller til den fælles naturfaglige prøve.

Havet på skoleskemaet
At få havet på skoleskemaet handler om meget mere end waders og net og alle – også dem der bor midt i landet – kan nu i rig grad blive inspireret. Med platformen har du rig mulighed for at arbejde med alt fra havstrømme og bølger til proteiner og bakterier med havet som tema. Platformen fungerer som inspiration og idekatalog til både undervisning, laboratoriearbejde og ekskursioner.

Platformen ”Havet i Skolen” er i sin spæde start, og den vil i løbet af den næste tid blive optimeret og tilføjet flere elementer.

Fakta:

  • Platformen ’Havet i Skolen' er udviklet på baggrund af input fra Det Marine Netværk, der omfatter stort set alle institutioner, der arbejder med formidling af havet i Danmark. Platformen blev lanceret under BigBang-konferencen 2021.
  • Projekt Hovedet i Havet, Aarhus Universitet har stået i spidsen for at udarbejde platformen ”Havet i Skolen”. Projektet er støttet af Nordea-fonden.
  • Hovedet i Havets facebookside findes små instruktionsvideoer, der guider brugeren gennem nogle af de funktioner, der findes på platformen.

For ydereligere information:
Mads Bendixen
Hovedet i Havet, Aarhus Universitet.
mlb [at] bio [dot] au [dot] dk
3034 4364

Formål

'Havet i Skolen' er en digitaliseret platform for undervisningsmateriale udarbejdet af akvarier, formidlingsinstitutioner og havprojekter fra hele Danmark. Her kan søges i over 300 videoer, undervisningsforløb, ekskursionsemner og forsøgsvejledninger/aktiviteter med havet som emne. Hvis du skal arbejde med havet, kan du finde alt hvad du skal bruge her.