NGUEM NGUEM - Tro og traditioner i Senegal

Beskrivelse

Få besøg af Cheikhou Diarra og Jeanette Westh fra MUNDU, som står bag undervisningsmaterialet "NGUEM NGUEM - tro og traditioner i Senegal" og kan bringe temaerne fra dette materiale i spil på en sjov og spændende måde, der aktiverer alle sanser.

Cheikhou er herboende senegaleser, han er professionel danser og musiker og muslim. Jeanette har besøgt Senegal flere gange for at researche til materialet. Hun er uddannet teolog og har siden arbejdet med global undervisning. Med deres forskellige baggrunde kan de to sætte gang i en engagerende samtale om tro, traditioner og værdier med udgangspunkt i en senegalesisk kontekst og perspektiv til elevernes egen.

Vi breder farvestrålende senegalesiske tæpper ud på gulvet og inviterer eleverne til at sidde på dem. Mens hibiscus-teen simrer på et lille gasblus i hjørnet klasselokalet, og de modige elever smager på den tørre, syrlige frugt fra Senegals national-træ baobab, tager vi hul på temaerne. Cheikhou fortæller om sin barndom og opvækst i hjemlandet, og Jeanette om samfundsforhold i Senegal og Afrika generelt. Lige så stille sporer vi os ind på det, der gør Senegal særligt interessant: Det velfungerende demokrati og den fredelige sameksistens mellem religionerne. Det bliver undervejs til spændende snakke om store og små emner: Afrika og Europa, fattigdomsflygtninge, ytringsfrihed og fri presse, fodbold og rap-musik, uddannelse, Grundtvig og medmenneskelighed, naturmedicin og sort magi; OG hvor lang tid, det tager at gro dreadlocks så lange som Cheikhous(!) Når vi trænger til afveksling fra at lytte og snakke, ser vi en lille film fra Senegal, måske om den lokale koranskole, eller vi lærer nogle vestafrikanske moves af Cheikhou.

Formål

Gæstelærerforløbet om tro og traditioner i Senegal giver eleverne en global indgangsvinkel til at beskæftige sig med centrale temaer i blandt andet kristendomskundskab. Nguem-nguem [n'gæm-n'gæm] betyder tro på wolof, et af sprogene i Senegal. Tro i allerbredeste forstand. Senegalesernes måde at tro på rejser mange spændende spørgsmål. Om tolerance på tværs af kulturer og religioner. Om værdier og traditioners betydning for samfundets sammenhængskraft og befolkningens livskvalitet. Og om definitionen af et godt og rigt liv. Disse spørgsmål - og hvorfor senegaleserne er så gode til tolerance på tværs af religion og kultur - handler dette forløb om.

Sted

Forløbet foregår ude på jeres skole.

Undervisningsmateriale

Gæstelærerforløbet tager udgangspunkt i materialet "NGUEM NGUEM - tro og traditioner i Senegal". Materialet er udarbejdet specifikt til udskolingen, men gæstelærerforløbet kan tilpasses alle niveauer. En trykt udgave af materialet kan bestilles gratis hos MUNDU, så længe lager haves. Ellers findes det også i en online version. Det er desuden muligt at låne en genstandskuffert til at supplere arbejdet med materialet.