Lyset fra stjernerne

Beskrivelse

Workshoppen “Lyset fra stjernerne” byder på en tur i Planetariet, hvor eleverne kommer helt tæt på astronomiske fænomener som varme og kolde stjerner, stjernetåger og solstorme. De får også lejlighed til at udforske den stjernehimmel, de er vant til at se ved nattetid. Ved at koble det velkendte med det fremmede og fjerne får eleverne mulighed for at udvide deres forståelse for, hvordan astronomer analyserer rummet. De får desuden indsigt i, hvordan bølger, spektre og lysfænomener kan give viden om universets bestanddele - også dem, som er uendeligt langt fra Jorden.

Workshoppen fortsætter i udstillingen "Det nysgerrige menneske". Her udforsker eleverne lystunnelen, som giver en interaktiv og sanselig oplevelse af lys, bølgelængder og farver. Formidlerne giver eleverne viden om emnerne spektre, dataanalyse, absorptionslinjer og meget mere. På baggrund af dette arbejder eleverne i grupper med opgavesæt, hvor de selv får lov til at analysere data i form af lys, som stjerner har udsendt. Opgaverne fremlægges i plenum og rundes af med reflektionsspørgsmål, som skal demonstrere for eleverne, at noget viden er eksakt, og andet må vi - indtil videre - ræsonnere os frem til.

Dette forløb er en del af #DetViGøromSTEAM

Forberedelse

Eleverne skal have arbejdet med bølger og atomopbygning for at kunne deltage i forløbet. 

Formål

Planetarieforestillingen gør det nemmere for eleverne at relatere til fjerne fænomener i universet og giver dem forståelse for, hvor vores viden om universet stammer fra. Igennem workshoppen oplever eleverne, at der er en sammenhæng mellem lys, grundstoffers overgange, stjerners farve, byggesten og udvikling. De får indsigt i, hvordan astronomer arbejder med lys, bølger og spektre fra stjernerne ved selv at omsætte viden om lys til viden om stjerner og himmelmekanik.

Sted
Science Museerne - Steno Museet
C. F. Møllers Allé 2
8000 Aarhus C
Tilmelding
Tilmelding
Tlf.nr. 87155415