Historien om Aarhus

To drenge kigger ud over aarhusbugten

Beskrivelse

Vi starter med at snakke om, hvordan Aarhus bugten blev dannet. Der stiftes bekendtskab med randmorænelandskaber, istunger, dødishuller og smeltevand.

Ekspedition: Eleverne går en tur på havnen og lærer om bugtens tilblivelse. De læser kort, ser topografien med egne øjne og snakker om istiden, samt hvordan det, de kan se, er blevet skabt af store kræfter for mange år siden. Her diskuteres, undres, noteres og observeres. 
Færdiggøre kort: Eleverne tegner bavnehøjene ind på deres udleverede kort af Aarhus Bugten og noterer, hvad de kan se på dagen - hvilke høje er synlige for dem.
Forsvar Aarhus Bugt: Vi rejser frem i tiden til vikingernes Aros. Her skal eleverne lave en strategisk forsvarsplan mod angreb udefra. De skal bruge deres kort til at placere deres flåde. Under denne aktivitet læres der om vikingetidens skibe, vikinger (samt bønder og fiskere), og hvordan disse forsvarede Aarhus Bugt. Herunder hvordan de udnyttede landskabet til deres fordel.

Vi runder selvfølgelig af i nutiden med en kort diskussion om fremtidens Aarhus, vandstigninger, klimaforandringer og diskussioner omkring udviklingen af Aarhus Ø.

Book andre forløb med havet i fokus:

Dette forløb er en del af #DetViGøromSTEAM

Efterbehandling

Ønsker I at arbejde mere med vikingetiden, kan vi tilbyde Historisk Værksted på Natursamarbejdet.

Formål

  • Eleverne lærer, hvor vigtig istiden har været for landskabsdannelsen, og hvorfor Aarhus Bugten ser ud som den gør. Med en hands-on eksperiment laver eleverne deres egen bugt ved at udforme istunger, randmorænelandskaber, smeltevandssletter og dødishuller.
  • Eleverne opnår en forståelse for topografien i kort og det observerede landskab, som nemt kan ses fra Aarhus Internationale Sejlsportscenter.
  • Eleverne prøver kræfter med at bruge bugten og dens omkringliggende landskab strategisk – ligesom vikingerne gjorde i tilfælde af angreb på byen.
  • Eleverne oplever en udeskoledag i et autentisk miljø, de får en dybere forståelse for historie, natur/teknologi og geografi, som de kan tage med hjem til klasselokalet. Aktiviteten har en tværfaglighed af kreativitet, naturvidenskab, teknologi og design.
Sted
Aarhus Internationale Sejlsportscenter
Ester Aggebos Gade 80
8000 Aarhus

Booking hos Natursamarbejdet på:
Telefon: 86 25 68 60
Mail: natursamarbejdet [at] mbu [dot] aarhus [dot] dk