Historien om Aarhus

Beskrivelse

Ekspedition: Eleverne går en tur på havnen og lærer om bugtens tilblivelse. De læser kort, ser topografien med egne øjne og snakker om istiden, samt hvordan det de kan se er blevet skabt af store kræfter for mange år siden. Her diskuteres, undres, noteres og observeres.

Design Aarhus Bugt: Ved hjælp af sand, sten, jord, og "hjemmelavede istunger" skal eleverne designe bugten ud fra de informationer de har fået på gåturen. De har nu deres kort og udsigten fra sejlsportscenteret som hjælpemidler. Under denne aktivitet stiftes der bekendtskab med randmorænelandskaber, istunger, dødishuller og smeltevand.

Forsvar Aarhus Bugt: Vi rejser frem i tiden til vikingernes Aros. Her skal eleverne lave en strategisk forsvarsplan mod angreb udefra. De skal bruge deres designede landskab til at placere bavne og deres flåde. Under denne aktivitet læres der om vikingetidens skibe, vikinger (samt bønder og fiskere), og hvordan disse forsvarede Aarhus Bugt.

Vi runder selvfølgelig af i nutiden med en kort diskussion om fremtidens Aarhus.

Book andre forløb med havet i fokus:

Ønsker I at arbejde mere med vikingetiden, kan vi tilbyde Historisk Værksted på Skjoldhøjskolen.

Formål

Formålet med aktiviteten er at:

  • Eleverne lærer, hvor vigtig istiden har været for landskabsdannelsen, og hvorfor Aarhus Bugten ser ud som den gør. Med en hands-on eksperiment laver eleverne deres egen bugt ved at udforme istunger, randmorænelandskaber, smeltevandssletter og dødishuller.
  • Eleverne opnår en forståelse for topografien i kort og det observerede landskab som nemt kan ses fra Aarhus Internationale Sejlsportscenter.
  • Eleverne prøver kræfter med at bruge bugten og dens omkringliggende landskab strategisk – ligesom vikingerne gjorde i tilfælde af angreb på byen.
  • Eleverne oplever en udeskoledag i et autentisk miljø, de får en dybere forståelse for historie, natur/teknologi og geografi, som de kan tage med hjem til klasselokalet. Aktiviteten har en tværfaglighed af kreativitet, naturvidenskab, teknologi og design.
Sted
Aarhus Internationale Sejlsportscenter
Ester Aggebos Gade 80
8000 Aarhus

Booking hos Natursamarbejdet på:
Telefon: 86 25 68 60
Mail: natursamarbejdet [at] mbu [dot] aarhus [dot] dk