"Tilpasning" er temaet for dagen, og mennesket skal også tilpasse sig. Vi arbejder med FN's verdensmål nr. 14 "Livet i Havet", hvor eleverne opnår kendskab til havets dyr og vigtigheden i at beskytte og bevare dem. Aktiviteten byder på naturvidenskab, teknologi, eksperimenter, design, modellering og matematik. Det er et tværfagligt forløb i et autentisk uderum som giver eleverne en god oplevelse de kan tage med hjem.
Ekspeditionstur (alle årgange): Vi tager på fugletur. Vi tæller, hvor mange forskellige fugle vi kan se og diskuterer, hvad kendetegnet er for dem alle. Vi snakker om fjer, vinger og deres form. Hvordan har disse fugle tilpasset sig levestedet? Måske er vi heldige at se nogle havpattedyr, måske ikke.
Hvaler og sæler (indskoling): Vi snakker om Danmarks hvaler og sæler. Hører sjove historier om deres liv og lærer, hvordan vi kan spotte dem i vandet. Vi leger med målebånd og ser, hvor store de er i forhold til os.
Dykkerrefleks (mellemtrin): Vi undersøger dykkerefleks. Kan den måles hos mennesker? Hvad sker der hos havets pattedyr, når de dykker? Vi laver et eksperiment med hovedet under vand.
Pattedyrs spæklag (udskoling): Vi lærer om, hvordan pattedyr holder varmen, når de har samme kropstemperatur som os, men lever i koldt vand. Vi udregner, hvor mange % spæk en sæl har i forhold til resten af kroppen, og eleverne prøver at modellere tværsnittet med hud, spæk, muskler og knogler hos en sæl. Hvis der er tid, laver vi også eksperimentet med dykkerrefleksen for mellemtrin.
Andre forløb med havet i fokus:
Ønsker I at arbejde mere med fugle, så book fugletur med Natursamarbejdet.
Booking hos Natursamarbejdet på:
Telefon: 86 25 68 60
Mail: natursamarbejdet [at] mbu [dot] aarhus [dot] dk