Nye datoer

Flugten til Amerika

Beskrivelse

Tag dine elever med på rejsen over Atlanten i Børnekulturhusets dramaforløb.

Fra 1840 til 1914 rejste mindst 309.000 danskere til Amerika for at skabe en ny tilværelse. De brugte alle deres sparepenge og pakkede de få ejendele, som kunne være i bagagen, inden de vinkede farvel til det gamle fædreland. De færreste kunne tale andet end dansk, men alligevel troede de på, at de nok skulle klare sig, når de kom frem til det kontinent, hvor drømmene kunne gå i opfyldelse.

I dette dramaforløb får eleverne en rolle som familiemedlem i familier, der står overfor at skulle udvandre til Amerika. Gennem praktiske øvelser og fiktive situationer får de mulighed for at reflektere over flere af de beslutninger og drømme, som de danske udvandrere stod med i slutningen af 1800-tallet. Forløbet starter med forberedelse til familierollerne og går derefter over i en vekselvirkning mellem rollespil i scenografiske omgivelser og refleksioner om det oplevede. Undervejs indlægges informationer om de realiteter, som udvandrerne oplevede – eller var udsat for …

Forberedelse

Vi vil gerne, at I bruger tid på nedenstående undervisningsmateriale og inspiration til forløbet. Det er vigtigt, at eleverne har hørt om Udvandringen, inden de kommer hos os. Alt under forberedelse er SKAL-opgaver. Alt øvrigt materiale og inspiration ligger under efterbehandling, men kan selvfølgelig også bruges før forløbet, hvis I har tid til det.

Undervisningsfilm:

Læsetekster (skal læses inden forløbet):

Efterbehandling

Undervisningsmateriale om den danske udvandring til Amerika i perioden mellem 1850 og 1920.

Her findes alle undervisningsfilmene og længere tv- dokumentarer til de større klasser (5 styks à ca. 30 min.), arbejdsspørgsmål og lærervejledning: https://www.rejsentilamerika.dk/

Andre forslag:

Klassesæt:

Center for Læring har følgende materiale til udlån om emnet:

 • 61 ex. af Maren og Peter fra Danmark til Amerika: 1872 / dertil lærervejledning til serien ‘Børn i Danmarks historie’ – målgruppe fra 4. klasse.
 • 59 ex Nordamerika afsnit – fra 5. klasse
 • 37 ex Potato People – fiktion til engelskundervisning fra 7. klasse – en ung fyr og en sigøjnerpige rejser til Amerika for at leve et bedre liv der.
 • 83 ex Farvel til Rottereden fiktion fra 5. klasse. Del af serie. 1870ernes København og drømmen om Amerika, der holder familiens håb oppe.

Dokumentarer:

Film og serier til inspiration:

 • Once upon a Time in the West
 • Titanic
 • Det lille hus på prærien
 • Jagten på lykken
 • Udvandrerne (DR)

Formål

 • At eleverne gennem fiktive roller og dramaøvelser bliver sat over for nogle af de valg, som danske udvandrere måtte tage.
 • At eleverne får sat migration i et historisk perspektiv med danskerne som de udvandrende - og derved kan reflektere over nutidens migration.
Sted
Børnekulturhuset
Valdemarsgade 1F
8000 Aarhus C

Ring på dørtelefonen 'Børnekulturhus' ved indgang 1F

Undervisningsmateriale

Download invitationen til print her:

Tilmelding