Udsolgt

Bur til Bord

Beskrivelse

Kom og oplev hvor maden kommer fra!

På Natursamarbejdet får I mulighed for at komme helt tæt på hønsenes biologi og liv gennem vores hønsehold. Forløbet varierer tidmæssigt mellem 1½-3½ time. Indholdet varierer og bliver tilpasset efter jeres niveau og tid på Natursamarbejdet. Her er en liste over de aktiviteter og emner der vil kunne blive berørt:

  • Eleverne er selv med til at hente kyllingen der skal slagtes og sige farvel til den. Slagtningen foregår med en økse på huggeblok. Efter slagtningen vil eleverne få lov til at røre ved den døde fugl.
  • Vi lærer eleverne at ordne kyllingen, så den bliver spiseklar. Her kan eleverne røre ved organerne og diskutere hvilke funktioner de forskellige organer har. Der vil være smagsprøve på en kyllingesuppe.
    Hvis I kun er her 1½ time, har lavet suppen i forvejen. Hvis I er her i længere tid, kan I selv være med til at hugge brænde, tænde bål og koge jeres egen høne. Afhængig af sæson kan I finde vilde urter, eller grøntsager til suppen i vores haver.
  • Mulighed for at ordne fødder og vinger fra hønen. Her vil eleverne blive inddelt i grupper hvor de vil få mulighed for at ordne en vinge med skalpel. Eleverne kan få de ordnede fødder og fjer med hjem til skolen. Fødderne kan tørres og pynte i klassen (de kommer ikke til at lugte). Fjerene kan bruge i kreative projekter eller som udsmykning i klasselokalet. Halefjeren kan bruges til at skrive med blæk.
  • Vi kigger på en model af en høne, som viser fuglens indre organer. Derudover vil vi tale om kyllingens udvikling inde i ægget.
  • Vi vil tale om høns i haven og bæredygtighed. På samme tid til vil diskutere og sammenligne økologisk hønsehold kontra burhøns. Hvilke høns har hvilke forhold?

Ønsker I at booke lignende forløb:

Dette forløb er en del af #DetViGøromSTEAM

Formål

  • Slagtning af et dyr giver anledning til refleksion og diskussion omkring dyrevelfærd og respekt for liv.
  • Eleverne får en ”hands-on” oplevelse af, hvor maden kommer fra.
  • Forløbet giver eleverne en indsigt i kyllingens udvikling fra æg til slagtekylling.
  • Der skabes nysgerrighed om hønsenes liv og fugles anatomi gennem muligheden for at sanse og opleve dette på egen krop.
Sted
Natursamarbejdet
Louisevej 100
8220 Brabrand
Undervisningsmateriale

Ideer til undervisningsmaterialer om høns

Vejledning til udstopning af hønevinge

Arbejdsark fra 3. klassetrin - navngiv organer på hønen

Spørgsmål til diskussion i klassen - 0. - 10. klassetrin

Arbejdsark fra 2. - 7. klassetrin - hvor meget plads har æglæggende høns?

Fakta om æglæggende høns

Øvelse fra 5.-10. klassetrin. Paneldebat om slagtehøns