AT BRØLE MED SAMMENBIDTE LÆBER

Beskrivelse

En forestilling om kvinder og oprør

Kvinder, der griber til våben og kriminalitet i kampen for en større sag; modstandskamp, terrorisme, ideologisk kamp, klimakamp er et sjældent emne på teater, i bøger og på film. Teater Katapults husdramatiker, Anna Skov Jensen, har gennem længere tid gerne ville skrive om det underrepræsenterede område – nu præsenteres resultatet på scenen.

Det bliver fremhævet som atypisk, når terrorceller anvender kvindelige selvmords-bombere – men kvinders væbnede modstand er ikke desto mindre noget, man har set kontinuerligt igennem verdenshistorien. Eksemplerne er mange: Sofia Perovskaia – mester-strategen bag mordet på Tsar Alexander II i 1881, Ulrike Meinhof, Jeanne D’Arc er blot nogle af de mest kendte. 

Alligevel bliver den kvindelige terrorist eller den kvindelige oprører anset som værende mere uforklarlig, end sine mandlige medsammensvorne. Voldelige kvinder udfordrer vores forestillinger om feminin adfærd og natur, fordi kvinder normalt ses som ofre for vold og ikke som gerningsmænd (det mandlige er endda sprogligt indlejret i netop det ord). 

Samtidigt virker det ofte som om, man ikke tager kvinders oprør alvorligt, men forsøger at finde forklaringer historisk eller i en ustabil psyke, i stedet for at tage deres handlinger, ideologi og oprør for pålydende. 

Sammenvævning af fortællinger
I AT BRØLE MED SAMMENBIDTE LÆBER vælger vi at zoome ind på tre ret forskellige kvinder fra tre forskellige generationer, som dog har det tilfælles, at de alle er danske: Hedda Lundh (modstandskvinde), Anne Mie Roer Jensen (Greenpeace aktivist) og … evighedsterroristen, der i sin anonyme form tegner billedet af en virkelig, nutidig kvindelig terrorist.

Tre kvinder, tre forskellige livshistorier og hvert sit oprør. I tre akter tager de os med på en rejse ind i deres oprør. De tre kvinder træder i forestillingen ud og ind af egne og hinandens fortællinger … og finder ud af, at de kan tale med hinanden, på tværs af tid og sted. De kan diskutere, blive uvenner, finde støtte og forståelse hos hinanden. De belyser og perspektiverer hinandens fortællinger. 

De har nationaliteten tilfælles, men de fordeler sig forskelligt i tid, i arten af de begåede ulovligheder – og i forhold til om de fik eller ikke fik rettergang og den type straf de har udstået. 

Formål

Som publikum hos Teater Katapult er man i dén grad i stue med det der sker på scenen – og med de forestillinger, vi præsenterer, er der stor chance for at sparke debatter i gang og at vække eftertanke hos både studerende og undervisere. Som Teater Katapults slaglinje lyder: Slå autopiloten fra!

Teater Katapult præsenterer samfundsrelevante og tankevækkende teaterforestillinger – både egne produktioner og andre danske og internationale gæstespil – altid med fortællingen, nærheden og ægtheden som omdrejningspunkt. Med et besøg hos Teater Katapult lagt ind i undervisningen kan I sammen med os være med til at behandle tematikker fra den verden, der omgiver os.

 

Sted
Teater Katapult
Skovgaardsgade 3-5, Godsbanen
8000 Aarhus C
Tilmelding
Tilmelding
Tlf.nr. 86 20 26 99
Tilmeldingsfrist
28.02.2022