Franciska Clausen – Hele billedet på ARoS

Franciska Clausen – Hele billedet på ARoS

Af ARoS - 07.10.2022

'Franciska Clausen – Hele Billedet' er den hidtil største præsentation af kunstneren Franciska Clausen (1899-1986). Udstillingen fokuserer på indtil nu usete sider af en enestående dansk kunstner.

Franciska Clausen er bredt anerkendt som en dansk kunstner med internationalt format. Gennem sin uddannelse og ophold i både Weimar, München, Berlin og Paris placerer hun sig centralt blandt 1920’ernes og 1930’ernes toneangivende avantgarde-kunstnere. Hendes kunstneriske netværk og kompromisløse udforskning af kunstens abstrakte formsprog er enestående i en dansk sammenhæng, men på Clausens egen tid blev hendes abstrakte malestil i Danmark opfattet som radikalt ny.

Med afsæt i over 170 værker, skitser, fotografier og arkivmateriale samt en ny forskningsbaseret tilgang belyser udstillingen Clausens kunstneriske processer og eksperimenter med forskellige stiludtryk. Som en udspredt vifte af forskellige stiltematikker betoner den, hvordan Clausen rummede flere kunstneridentiteter, der udfoldede sig samtidigt. Clausens værker er relevante for et nutidigt kunstpublikum, fordi hun viser os, hvordan en stålsat ung kvinde kunne placere sig i avantgardens spydspids.

'Franciska Clausen – Hele Billedet' hører til rækken af klassiske udstillinger med danske kunstnere fra begyndelsen af det 20. århundrede, som ARoS ønsker at aktualisere. Udstillingen viser Clausen som en ”mangfoldighedens maler”, der havde modet til at gå egne veje trods modstand fra en mandsdomineret kunstverden, særligt på dansk grund. 

Udstillingen kan opleves fra 8. okt. 2022 — 26. feb. 2023

Yderligere information