Elisabeth Jerichau-Baumann - Mellem verdener

Af ARoS - 07.05.2021

Fra maj præsenterer ARoS en omfattende udstilling med den polsk-danske kunstner Elisabeth Jerichau-Baumann (1818-1881) En unik kvinde i 1800-tallets Danmark. håndværker, karrierekvinde, normbryder og netværker med strategisk og økonomisk sans.

Elisabeth Jerichau-Baumann er en unik kvinde i 1800-tallets Danmark. Karrierekvinde, normbryder og netværker med strategisk og økonomisk sans - samtidig med at hun forsørgede 9 børn og ofte også sin mand. En kvinde, der igennem hele sin karriere kæmpede for - og igennem sin succes skabte - retten til sin egen individuelle frigørelse, både som individ og som kunstner. Som kunstner portrætterede hun både medlemmer af kongehuset, datidens politikere, almuen og Orienten.

Fire gode grunde til at se udstillingen med din klasse:

  •     Mulighed for at arbejde med portræt som genre. Udover de mange malerier rummer udstillingen også en tegnestation, hvor eleverne kan arbejde konkret og praktisk med forgrund, mellemgrund og baggrund. På niveau 3 er der også en digital portrætmaskine, som eleverne kan  anvende i arbejdet med portræt-genren.
  •     Mulighed for at arbejde med temaer som normbrud og kønsroller. Elisabeth Jerichau Baumann var en entreprenant, selvstændig, forretningsorienteret og international kvinde med forbindelser til Kongehuset og sultaner i 1800-tallets mandsdominerede kunstverden.
  •     Mulighed for at arbejde med temaer som nationalisme og migration. Hendes farveholdning og motivkompositioner blev et modbillede til periodens nationale kunstskole, og hendes billeder blev betegnet som ”udanske” og skabte voldsomme reaktioner hos et flertal af datidens kritikere. Danmark virkede - med professor N. L. Høyen i spidsen - reaktionær og gammeldags, mens hun flyttede sig fra kultur til kultur, mødte verden med åbenhed og gav det nye og anderledes plads i sin udvikling.
  •     Godt afsæt for at arbejde med Orientalismen. Elisabeth Jerichau Baumann var en af de få malere i Danmark, der favnede Orientalismen. En kunstnerisk tradition, der stod helt centralt i flere af de store europæiske lande.

Kig forbi! vi glæder os til at se jer herinde