DIX - en eksklusiv teaterinstallation

Af Teater Fluks - 12.12.2022

Kom med til eksklusiv fest i kælderen på Det Gamle Nødhospital i Aarhus. DIX er en eksklusiv teaterinstallation i det skjulte. En 20’er fest der afslører krisernes magt og magi. Skoleforestillingernes målgruppe: 9. og 10. kl. samt ungdomsuddannelser.

I Januar 2023 vil det være muligt for en lille intim skare af publikum at træde ind i maleren Otto Dix’ malerier i teaterinstallationen DIX. Der er to forestillinger i skoletiden (den 23. og 24. januar), men skoleklasser er også velkommen til forestillingerne om aftenen de øvrige spilledage.

Hver aften åbner vi dørene til en anden verden, hvor en lille intim skare af publikum bliver hensat til en tid, hvor nye fællesskaber opsøges, og hvor festen går hånd i hånd med krigen, kriserne og traumerne, fortæller Sara F. Søndergaard, kunstnerisk co-leder, Teater Fluks.

DIX er en tragisk kabaret, et psykologisk eksperiment og en bizar fest spundet ind i et stærkt sensorisk univers. En inddragende teateroplevelse om mennesket i krig- og krisetider baseret på malerier af den berømte tyske maler Otto Dix. 

Krig, kriser og fest
Her skaber Teater Fluks og Teater Carbon et immersiv tværkunstnerisk performanceformat i et teatralsk univers, der tager udgangspunkt i den tyske billedkunstner Otto Dix’ billedunivers fra 1920’erne. Hans personlige førstehåndsskildringer fra Første Verdenskrigs grusomheder og de kollektive krigstraumer samt de vilde fester og grænsesøgende personligheder, som også prægede perioden, bliver udgangspunktet for forestillingen.

I DIX tager Teater Fluks og Teater Carbon v. Isabelle Reynaud fat i tematikkerne fra mellemkrigsperioden, og hvordan de i dag atter er aktuelle.

 - Forestillingen giver sig i kast med et af de helt store og klassiske spørgsmål i kunsten: Hvad vil det sige at være menneske, og hvordan agerer vi under pres i krisetider? Netop det spørgsmål er igen blevet uhyggelig relevant - for selvom det er 100 år siden Otto Dix portrætterede sin samtid, står vi endnu engang i en krisetid med endnu en krig på europæisk jord og med efterdønningerne fra en omfattende pandemi, fortæller Rasmus M.L. Skov, kunstnerisk co-leder, Teater Fluks.

Fra billedkunst til scenekunst til hemmelig fest
Publikum bliver taget imod i en hemmelig festklædt kælder transformeret om til bizar natklub med både livemusik og bar. Her er plads til at danse og feste, men det er også herfra at værtsparret leder små grupper af publikum ud i mindre tilstødende rum. Her vil publikum have mulighed for at gå på opdagelse i portrætterne og menneskene bag.

- Som maler havde Otto Dix en enestående evne til at afsløre karakterernes levede liv. På samme måde vil vi i vores iscenesættelse træde ind bag karakterernes facade til deres personlige fortælling. Vi vil lade publikum kigge direkte ind i sjælen på dem og dermed føre publikum nærmere til essensen af at være menneske og imødekomme de sår og traumer, som krigens grusomheder og krisetider medfører, fortæller Isabelle Reynaud, kunstnerisk leder, Teater Carbon.

Om forestillingen DIX:
DIX opsættes i en co-produktion mellem de Aarhus-baserede teatre Teater Fluks og Teater Carbon v. Isabelle Reynaud på det gamle amtssygehus på Tage Hansensgade.
DIX premierer 19. januar og spiller til og med 4. februar. Hver forestilling har mulighed for at lukke op til 30 personer ind i den eksklusive natklub og teaterinstallation.

DIX er støttet af Statens Kunstfond, Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, Deutsche Kulturgesellschaft, Goethe Instituttet og Kulturudviklingspuljen Aarhus.
For spørgsmål angående DIX, kontakt venligst koordinator michelle [at] teaterfluks [dot] dk