Brandforebyggelse på skoleskemaet

15.09.2022

Lær børn om brand. Det er gratis og og gør en forskel! Du kan gratis bestille undervisningsmaterialer til uge 40, hvor mange skoler landet over sætter fokus på brandforebyggelse med kampagnen ‘Lær børn om brand’.

Målet med TrygFonden og Beredskabsstyrelsens undervisningsmaterialer er, at børn skal lære om ild og brandsikkerhed, så de bliver mere bevidste om farerne og kan reagere rigtigt, hvis der opstår brand. Lærere og brandfolk er enige om, at de gode vaner om forebyggelse af brand, der grundlægges i barndommen, følger med resten af livet - Brandsikre børn bliver brandsikre voksne.

Om materialerne

TrygFonden og Beredskabsstyrelsen tilbyder to forskellige sæt af materialer: ‘Lær om brand’, der er udviklet til 0. og 1. klassetrin og ‘Ild - en farlig ven’, der er målrettet eleverne på 4. og 5. klassetrin.

‘Lær om brand’ blev i 2020 opgraderet med nye elementer og fik samtidigt et nyt grafisk udtryk. Eleverne lærer om ild og brandforebyggelse med udgangspunkt i elevbogen ‘Da legehuset brændte’. Til materialet hører bl.a. et opgavehæfte, en klasseplakat, en tjekliste til familien om gode brandvaner og en inspirationsbog til lærerne med en række forslag til undervisningen. Den populære forsøgsspand med materiale til små, enkle forsøg, som læreren kan demonstrere i undervisningen, følger med bestillingen af ‘Lær om brand’-materialet.

‘Ild – en farlig ven’ er primært et elektronisk undervisningsmateriale, der kan tilgås og downloades på hjemmesiden www.ildenfarligven.dk, men kan også bestilles i trykt form. På hjemmesiden kan eleverne bl.a. se 12 små film, hvor ‘Søren Brandmand’ viser og forklarer om brandsikkerhed og stiller spørgsmål, som eleverne efterfølgende skal arbejde med.

Materialet er blevet tilbudt mellemtrinnets elever i snart 10 år, og det er derfor tid til at udvikle et nyt materiale om brandsikkerhed, der appellerer til de større børn. ‘Ild – en farlig ven’ tilbydes derfor i den nuværende form skolerne for sidste gang i år.

Information om kampagnen og tjeklisten kan med fordel kommunikeres i AULA som orientering til forældrene.

Materialerne er gratis

Bestil materialet via Beredskabsstyrelsens hjemmeside Det vil være en stor hjælp for os, hvis I koordinerer bestillingerne, så jeres skole afgiver én samlet bestilling.

Materialerne kan bestilles, så længe lager haves, og sendes uden beregning. Bestillingerne sendes til skolerne omkring uge 38.

Vær opmærksom på, at din klasse kan være blevet undervist i materialet på det foregående klassetrin.

Samarbejde med de kommunale brandvæsener

Flere steder indgår skolerne aftaler med de kommunale brandvæsener om at undervise børnene i brandforebyggelse. Den enkelte skole er derfor velkommen til at kontakte det lokale brandvæsen direkte for at høre om mulighederne for et samarbejde.

Yderligere information